Gratis Verzenden vanaf 55 €

Is het slecht om dezelfde olijfolie meerdere malen te gebruiken voor frituren?

In ecologische termen is het hergebruik van frituurvet een duurzame optie, maar in het algemeen, hergebruik dezelfde olie, niet meer dan vijf á zes keer.

 frietjes olijfolie 03

Hergebruik Spaanse olijfolie :

 • Door het hergebruik van dezelfde olijfolie zal deze een deel van zijn eigenschappen en voedingsstoffen verliezen.

 • Als we uitgaan van een goede kwaliteit olijfolie kan deze meerdere malen worden hergebruikt (vijf of zes keer ).frietjes olijfolie 04

·• Na gebruik filter de olie dan met behulp van keukenpapier. Zo haal je de verontreinigende delen van de aardappel en zo eruit en voorkom je dat je die dus de volgende keer wederom verhit met geen goede resultaten... Je kunt hem op deze wijze dan gerust meerdere malen hergebruiken. Afhankelijk van wat je gefrituurd hebt tot max 5 á 6 keer.

 frietjes olijfolie 05

Bij Frituren in Olijfolie is dus van belang om NIET boven de 180 graden te gaan. Bij het bakken van frietjes kun je de olie meer keren hergebruiken dan bij gepaneerde producten. Die laatste verliest gewoonweg meer in de olie en vervuilt deze dus veel meer.

Meng NOOIT nieuwe olijfolie met al eerdere gebruikte olijfolie !!

Hoe herken je dat de olie echt niet meer te gebruiken is ? :

- zodra je de Olijfolie verhit en er stijgt een beetje schuim achtig naar boven dan ben je te ver gegaan.. Dan is het raadzaam om deze Olijfolie NIET meer te gebruiken.

Het is dus een kwestie van ervaring zodat men weet bij welke producten de olie hoeveel maal te gebruiken is.

frietjes olijfolie 06

Bakken in Spaanse olijfolie:

 • Bij Frituren is het erg belangrijk om een goede kwaliteit olijfolie te kiezen.

 • Olijfolie kan hogere temperaturen aan, zijn kritieke punt ligt dicht bij 210 ° C. Andere oliën zijn meer kwetsbaar voor hoge temperaturen, hebben een laag smeltpunt en kunnen gemakkelijk oxideren, waarbij ongezonde stoffen vrijkomen.

Hoe weet je of de olijfolie de juiste temperatuur heeft ?:

Het is van belang de olie op middelhoog vuur te verhitten waarmee je voorkomt dat je de olie te heet gaat maken waarbij je de olie verbrand en dan dus minder gezonde stoffen vrijkomen. En altijd eerst de pan te verhitten voordat je de olijfolie erin doet.

Doe een stuk brood in de warme olijfolie, als dit naar de bodem van de pan zakt en snel weer naar boven komt drijven dan is de olijfolie op de juiste temperatuur om te frituren ( 170-180 ° C ).