Gratis Verzenden vanaf 55 €

Wat is de oorsprong van de Pedro Ximenez wijn met zijn historie ?.

Wijn_pedro_jeminez_druif

Er bestaan twee versies over de oorsprong van de Pedro Ximenez Wijn. Echter de meest verspreide versie is die waar men spreekt over een soldaat van het Spaanse Leger die op de terugweg van de oorlog in Vlaanderen in een dal van de rivier de Rijn de druif vond en meenam naar Spanje. In die vallei werd gezegd dat deze druif afkomstig was van het eiland Madeira en Griekenland.

In Andalucia zijn er twee Steden die onderling de discussie aan zijn gegaan over waar die Soldaat vandaan kwam. Deze steden zijn Montilla en Malaga.

In beide steden / gebieden wordt deze druif gecultiveerd en bestaan er dan ook traditioneel vele bodegas die met deze druif hun wijnen maakt. Zo is er bijvoorbeeld in Montilla de beroemde bodega Robles die er middels Biologische klimaatneutrale landbouw prachtige PX wijn maakt. In Malaga is de oudste Bodega die nog actief is de Bodega Antigua Casa de Guardia , zij maken al sinds 1840 mooie PX wijnen in de bergen boven Malaga stad.

De oorsprong van de PX druif is dus discutabel en alhoewel de meest aangenomen versie aanneemt dat deze afkomstig is van een vallei van de rijn in het huidige Duitsland zijn er andere die dit betwisten. Zij stellen dat de PX druif van zuidelijke afkomst moet zijn doordat de morfologische en Ampelografische ( De kennis en beschrijving van de wijnstokken ) helemaal niet leken op de druif van de in Duitsland aanwezige druivensoorten.

Als men de druif gaat vergelijken met de andere druivensoorten aanwezig in de diverse landen komt men al snel tot de conclusie dat deze uit het middellandse zee gebied moet komen. Tevens is er een onderzoek van de Uni van Malaga waar men beweert dat de naam een verbastering is uit het arabisch, gezien de vele namen die er bestaan voor de druif zoals Alamís, Alamís de Totana, Ximén, Ximéncia y Ximénez.  Hoe de werkelijkheid ook mag zijn, de enige zekerheid die bestaat is dat deze druif in het begin van de XVI eeuw overal opduikt in de geschriften gerelateerd aan het Zuiden van de provincie Cordoba.

Waar wel iedereen over eens is , is dat men deze druif de nobelste onder de druiven vind. Een druif die met zijn uitstekende Mosto een heel hoge bijdrage heeft aan de uitstekende wijnen die het Zuiden van Andalucia produceert.

Enkele voorbeelden van zo een goede wijn wordt gemaakt door La Bodega Antigua Casa de Guardia in Malaga en Bodegas Robles in Montilla

Bodegas_Robles_Montilla     casa_la_guardia_03