Gratis Verzenden vanaf 45 €

Vino de malaga ( malaga wijn )

Het is waarschijnlijk dat wijnbouw werd geboren in Armenië en dat de wijnstokken snel door de 
landen rond de Middellandse Zee werden geplant.

Daar zorgde het klimaat en de bodem voor haar snelle groei en bloei zorgde.

Van hier is het een kleine sprong naar Malaga. Toen de Grieken zich vestigden in het huidige Malaga 
leidden zij de inheemse bevolking op in de kunst van het snoeien van de wijnstokken. Dit gebeurde 
rond het jaar 600. AD, wat samenviel met de oprichting van Mainake. 

Het eerste bewijs van de historische ontwikkeling van de Malaga wijn, dateert uit het Romeinse
Rijk en waren ingegraven kruiken om de wijn in op te slaan en te laten gisten in de regio Cartama, 
ongeveer dertig kilometer van Malaka. ( het huidige Malaga ).

Tijdens de Arabische overheersing woedde een bittere strijd met aan de ene zijde de regels van de 
Koran die de consumptie van wijn verbied en de andere zijde de drink gewoonte die men had in de 
regio. Beetje bij beetje, met ups en downs, hoge straffen ( zelfs doodstraf voor dronkaards ) werden

deze vervangen door boetes (garima), die geleidelijk omgezet zijn in belastingen (Qabalan), te
betalen door de verkopers van wijn en zo kwam tot stand een van de belangrijkste inkomsten van 
de staat.

Casa de la guardia

Toen de katholieke koningen Malaga heroverden in 1487, troffen deze het belastingsysteem aan 
die de Moren hadden ontwikkeld. Deze vorsten begrepen direct het belang hiervan en om de stad in

de toekomst van zijn rijkdom te voorzien richtten zij het broederschap van de wijnboeren op. Dit zorgde
niet alleen voor een gegarandeerd inkomen voor de mensen en de schatkist maar ook voor een gedegen opleiding en bescherming van hun product.

Jaren later, op 12 jan 1502, bevestigden de Katholieke Vorsten in Sevilla bij koninklijk besluit de oprichting van de Broederschap van Vineros wiens privilegies nogmaals werden bevestigd door Koningin Juana van Castilië in 1513. 

In 1791 schonk Mr Galvez, ambassadeur van Spanje in Moskou, aan de Tsarina en keizerin van Rusland, Catherine II, enkele dozen Spaanse Malaga wijn. Zij bleek een zo grote liefhebber van deze wijnen uit Malaga dat zij werden 
vrijgesteld van belasting. Natuurlijk alleen de wijnen die het Rijk bereikten welke gecontroleerd werden door de Broederschap van de wijnboeren.

Deze Malaga wijnen waren de favoriet van Hare Majesteit de Koningin Isabel II van Spanje, die benoemde de nog 
steeds in Malaga aanwezige Bodega Antigua Casa de Guardia als enige officiële leverancier van Malaga wijnen 
aan haar tussen 1833 en 1868. Deze Bodega maakt nog steeds uitstekende wijnen  welke U in de oudste bodega van Malaga in het centrum kunt proeven

casa de la guardia

De Spaanse Winkel heeft momenteel de wijnen van deze bodega in de winkel staan.

Kijk maar eens in de shop winkelwagentje

De wijnbereiding in Malaga begint hier al op de wijngaard. Om te voorkomen dat de vruchten beschadigd raakten 
tijdens het transport door het bergachtig gebied bouwde men de pershuizen direct op de wijngaard. Daar wordt de 
most verkregen die men vervolgens laat gisten. Deze most wordt in drie kwaliteiten verdeeld :

de mosto de lágrima

Deze verkijgt men door de druiven zonder mechanische druk te laten uitlekken

mosto de yema

Deze is verkregen door een zachte druk uit te oefenen op de druiven NADAT de lágrima mosto eruit is gelekt

de overige most

Deze perst men uit het overblijfsel nadat men de yema most heeft verkregen.

De gisting van deze most gebeurd gescheiden van elkaar in de pershuizen. De wijn rijpt enkele jaren op eiken. 
afhankelijk van de soort kan dit variëren.

De Malaga wijnen kan men onderverdelen in :

- Lágrima

- Pedro Ximénez

- Moscatel

- Dulce Color

- Pajarete

- Seco

Casa de la Guardia

Lágrima :

- Spaanse Malaga wijn bereid van de lágrima most. De kleur gaat van oud goud tot amber. Zoet, delicaat en verfijnd.

Pedro Ximén :

- deze Malaga wijn is bereid met Pedro Ximénez druiven en heeft een fijn aroma en subtiele smaak. Indien uitgerijpt 
heeft hij een donkere kleur met roze reflecties.

Moscatel :

- De bekendste variant van deze Spaanse Malaga Wijn is de moscatel en is gemaakt van de gelijknamige druiven. 
Hoe ouder de wijn hoe meer de kleur van goudgeel naar amber gaat

Dulce Color :

- Deze is gemaakt door als basis zoete witte wijn te gerbuiken waar men gecontrentreerde most aan toevoegd. 
Hierdoor verkrijgt hij zijn donkere ambere kleur.

Pajarete :

- Dit is een niet doorgerijpte , witte , halfzoete wijn

Seco :

- Helemaal gemaakt van geheel uitgegiste Pedro Ximénez most. Zeer droog