Gratis Verzenden vanaf 55 €

De gezondheid in Andalucía


De Spaanse gezondheidszorg is gebaseerd op de algemeenheid, men helpt iedereen ongeacht zijn of haar nationaliteit of financiële mogelijkheden.

Niettemin controleren de functionarissen van de gezondheidszorg van elke gemeenschap of de patiënten financieel in staat zijn om hun zorg te kunnen betalen. Indien blijkt van niet betaalt de gemeenschap.

In het geval van de Europese Gemeenschap bestaan er afspraken welke aan haar bevolking toestaat om gebruik te maken van de gezondheidszorg in welk land dan ook gelijk aan hun thuis situatie. Om de afwikkeling te vereenvoudigen heeft men recentelijk de Europese Gezondheidspas ingevoerd. Het gaat hier om een kaart op Europese kaart welke men verkrijgt in zijn eigen land. Deze kaart geeft recht op het gebruik van de gezondheidszorg in elk Europees Land.

sanidad_04

De volgende vragen beantwoorden we hierbij :

Wat is de Europese Gezondheidskaart en waar dient hij voor ?

Zoals al hierboven vermeld is het een individuele kaart en geeft deze het recht aan zijn bezitter op de gelijke gezondsheids behandeling als in zijn of haar eigen land gedurende een tijdelijk verblijf in elk land van de Europese Unie en Zwitserland.

Wanneer is deze kaart NIET geldig?

De Europese Gezondheidsheidszorg is NIET geldig indien de reden van het gebruik van de gezondheidszorg is voor een speciale behandeling.


Wie kan deze kaart verkrijgen ?

Iedere inwoner van de Europese Unie kan deze aanvragen in het land van residentie.

Hoe kan men deze kaart verkrijgen?

Hiervoor dient U contact op te nemen met Uw eigen gezondheids zorgverzekeraar.

In de landen waar de kaart nog niet is ingevoerd dient men een E 111 formulier te vragen. U krijgt dan een tijdelijk kaart totdat men ook hier de Europese kaart heeft ingevoerd.

Belangrijk : U kunt alleen de kaart aanvragen in het land waar U woont.

Wat is de geldigheidsduur van de kaart?

De geldigheidsduur van de kaart staat op de kaart vermeld.Meestal is het een jaar maar in enkele landen heeft de kaart een duur tot 5 jaar.

sanidad_01Wat gebeurt er wanneer ik de kaart niet kan verkrijgen?

Indien U om welke reden dan ook niet de Europese kaart heeft kunnen verkrijgen, maar U heeft er welk recht op, geen probleem. Via het E111 formulier krijgt U dezelfde rechten als met de Kaart.

Wanneer U aankomt in Andalucia weet dat U er indien nodig gebruik kunt maken van een zeer geavanceerde publieke gezondheidszorg.

De gezondheidszorg in Andalucia heeft als officiële naam Servicio Andaluz de Salud (SAS) en wordt gevormd door 3 verschillende centra :

1.    Eerste hulp centra
.
2.    Algemene Ziekenhuizen en streek ziekenhuizen
3.    Gespecialiseerde centra

1.- De eerste hulp centra bevinden zich verdeeld over de steden en de dorpen. Hier vind men de huisarts, diverse algemene afdelingen en meestal ook de eerste hulp. Hier dient men heen te gaan in eerste instantie bij ziekte voor een bezoek aan de huisarts. Indien het probleem groter is dan in eerste instantie werd gedacht zal men U doorverwijzen ( of vervoeren ) naar een algemeen ziekenhuis of gespecialiseerd centrum.

2.- De algemene ziekenhuizen bevinden zich in de steden en dorpen met een regiofunctie. Indien het ziekenhuis zich landelijk bevind noemt men het Comarcal. Hier heeft men alle specialisaties om te voorzien in een goede verzorging. In extreme gevallen zal men de zieke doorverwijzen cq vervoeren naar de gespecialiseerde centra.

3.- De gespecialiseerde centra zijn gespecialiseerde ziekenhuizen in bepaalde aandoeningen. Hier is het meest geavanceerde team van medici aanwezig om de patiËnt te behandelen.

Enkele voorbeelden van deze centra zijn traumatologie, psychiatrie, oncologie, brandwonden etc.

sanidad_03

Voor een lijst van ziekenhuizen in de provincie klik op de gewenste provincie : Malaga , Sevilla , Cadiz , Jaen , Cordoba , Almeria ,Huelva en Granada

Als laatste vermelden wij dat er natuurlijk ook rehabilitatie centra bestaan.
Zoals al eerder vermeld behandelen de ziekenhuizen die gelegen zijn in toeristische gebieden grote aantal buitenlandse patiënten, vooral gedurende het zomer seizoen. Dit levert op bepaalde tijden grote problemen op omdat velen wachten tot het allerlaatste moment, hopende dat het beter wordt. Nu U weet dat de gezondheidszorg van goede kwaliteit is, wacht niet totdat het misschien voorbij gaat maar bezoek de arts zo vroeg mogelijk in de ochtend. Zelfs dan is de mogelijkheid aanwezig dat er al meerdere mensen U voor waren. In een kleiner dorp gebeurt dit natuurlijk minder snel dan in de grote centra zoals Marbella.


Op deze wijze ontwijkt U de eerste wachtlijst om een afspraak te maken. Momenteel is deze pagina nog alleen in het Spaans maar snel zal men meerdere Europese talen hebben geplaatst.

In sommige gevallen heeft het ziekenhuis een service waarbij vrijwillegers helpen bij vertalingen in diverse talen. Het ziekenhuis van de Costa del Sol (in Marbella) heeft zelfs de mogelijkheid voor vertaling in 25 talen.

sanidad_02

Voor meer informatie neem eens een kijkje op de volgende pagina ( spaanstalig).

http://www.juntadeandalucia.es/salud/principal/

In welke hoedanigheid of welk ziekenhuis U ook komt, het personeel zal U graag helpen.

Geniet van Uw vakantie of verblijf in Andalucia maar met veel gezondheid.