Gratis Verzenden vanaf 55 €

De groene routes van Andalucia

via verde

Een onbekende schoonheid van Andalucia vormt het Spaanse spoor netwerk genaamd  "Groene Routes".

Dit zijn oude spoorwegen, momenteel openbaar bezit, die op de menselijke doorgang zijn voorbereid. Sommigen van hen zijn zelfs nog nooit in gebruik geweest als spoorweg. Deze spoorwegen zijn recentelijk voorbereid om door wandelaars, fietsers en ruiters te worden gebruikt.

De rails, dwarsbalken en de stenen heeft men verwijderd zodat de spoorweg omgevormd werd in vaste, vlotte recreatie wegen, met hellingen van maximum 2 tot 3 procent.

Via Verde

Tevens doorkruisen deze wegen dun bevolkte gebieden. In sommige gevallen zelfs natuurgebieden of zelfs beschermde streken.

Zowel bij aanvang en eind van deze wegen bevinden zich kleine hotels en landelijke restaurants waar men, voor een zeer redelijke prijs kan eten en overnachten. In sommige gevallen begint of eindigt zo een route in kleine typische dorpen die volledig voorbereid zijn op wandelaars, fietsers en ruiters.

Via Verde

Zij doorkruisen landbouw gronden, bergachtig gebied, enz. Afhankelijk van het jaargetij is het mogelijk wilde fauna zoals de Spaanse Geit, de everzwijnen, de zwarte gier, de monniksgier, de gouden arend, de Keizerarend, de havik arend, de havik of de Egyptische gier aan te treffen.

Als het avond wordt is het mogelijk om genetkatten, vossen, fretten en andere soorten nachtelijke roofdieren te zien.

Via Verde

Een oplettende wandelaar zal tijdens de tocht diverse graangewassen onderscheiden, meerdere soorten olijfbomen waarvan men verschillende types olijfolie maakt (arbequina, acebuchina, picual, hojiblanca, enz.). Tevens zal men diverse soorten wijnstokken (in Andalucia kleiner dan in de rest van Spanje) aantreffen,  "pata negra" varkens, loslopende stieren als ook geiten en schapen waarvan met de melk verrukkelijke kazen worden gemaakt. De kaasvarianten bestaan uit verse kazen, jonge en belegen kazen , zelfs kazen die geconserveerd worden in olijfolie.

Via Verde

Gedurende deze wandeltochten blijkt dan ook waar al deze typische producten van Andalucia vandaan komen. De vleeswaren van het Iberico varken, de olijfolie, de geurige wijnen (manzanilla, fino, jerez, moscatel, montilla, etc.), de kazen net als andere producten afkomstig van het platteland zoals de honing en aromatische planten, producten afgeleid van kurk , leer en veel meer.

Via Verde

Op dit ogenblik er bestaan negen groene routes in Andalucia ( 50 in heel Spanje ). Deze variëren van eenvoudig tot moeilijk. De langste route beslaat zelfs 65 km. Tevens is men actief bezig nieuwe routes voor te bereiden voor gebruik. Alle routes zijn ruimschoots voorzien van voldoende rustplaatsen, allen in zeer mooie omgevingen.

Via Verde

De beste tijd om dit alles te bezoeken is de Lente en de Herfst daar dan de temperaturen het aangenaamst zijn en de kleurpracht op zijn schoonst is. De Rest van het jaar hebben deze streken extreme temperaturen.