Gratis Verzenden vanaf 55 €

1.- Makelaars en provisies

Als U besloten heeft om een huis in Spanje te kopen zal de eerste stap ongetwijfeld een bezoek aan een makelaar zijn. Het is van belang om te weten dat in tegenstelling tot andere landen in Europa er geen wet bestaat die de makelaarswereld regelt. Iedereen mag als tussenpersoon werken tussen de verkoper en koper van onroerend goed!!. Dit betekent dus dat het moeilijk wordt een makelaar ter verantwoording te roepen zodra iets misgaat bij een koop van onroerend goed.

 

Er bestaan echter twee professionele organisaties die strenge eisen stellen aan hun leden. Een van die twee geeft zijn leden de titel  Agente de la Propiedad Inmobiliaria  API afgekort. Om deze titel te verkrijgen dient men een opleiding in rechten, economie gevolgd te hebben. De andere titel is GIPE ( Gestor Intermediario de Promociones y Edificaciones ). U bent in goede handen indien de makelaar een van deze titels bezit.

 

Hoe dan ook, indien U dank deze makelaar een financieel verlies lijdt, of door nalatigheid of gewoonweg een fout , zult U het moeilijk krijgen om een compensatie te verkrijgen.

house en andalucia Vraag Uw makelaar of hij in het bezit is van een aansprakelijkheids verzekering, en indien ja, welke en voor hoeveel. Hierbij zult U ontdekken dat de meeste makelaars in Andalucia geen dergelijke verzekering hebben, indien van wel dan hebben ze de laagste verzekering nodig.

Het meest veilige is een geblokkeerde rekening onder toezicht van een advocaat, waar beide partijen geen toegang tot hebben totdat de koop afgrond is. Zo heeft U nog altijd een legaal aanspreekpunt in geval van een probleem

Een zaak tegen een makelaar in Spanje zal waarschijnlijk een dure aangelegenheid worden waarbij de kans dat U de aanbetalingen terug krijgt zeer laag is. Dus zorg ervoor dat welke aanbetaling U ook doet, deze op een geblokkeerde rekening wordt gestort waar niemand aankan totdat de verkoop is afgehandeld.

casa

Provisie :

Momenteel ( 2009 )  heerst er een crisis bij de meeste makelaars aan in Andalusie, hierbij hoort ook de toeristische gebieden zoals de Costa del Sol (Malaga) , Costa de la Luz (Huelva en Cadiz) en de Costa Tropical (Granada). De meesten hebben hun provisies gereduceerd tot percentages variërend tussen de 3 en 5 procent van de verkoopprijs.

Zodra U op zoek bent naar onroerend goed zult U ontdekken dat een exclusieve makelaar bijna niet bestaat. Dit betekent dat de meeste woningen bij meerdere makelaars worden aangeboden. U zult ontdekken dat er ook zelfs een prijsverschil is, zoek U de goedkoopste uit, mits hij betrouwbaar overkomt natuurlijk.